Hoeveel is mijn Pokémon kaart waard?

Iedereen die ze heeft, of die ze heeft gehad, vraagt het zich op een moment wel eens af: ‘hoeveel is mijn Pokémon kaart waard’. Geen gekke vraag, want deze verzamelitems kunnen zomaar eens heel veel geld waard zijn, dus haal de oude doos maar van zolder. We leggen je in deze blog uit hoe je erachter kan komen of jouw Pokémon kaart geld waard is.

Belangrijke vragen

Voordat we écht een prijskaartje aan een kaart kunnen hangen, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden, namelijk:

 1. Is de kaart origineel (en echt)?
 2. Verkeerd de kaart in goede staat?
 3. Heb je de kaart laten graden?

Deze zaken beïnvloeden de waarde van een kaart direct.

1. Is de kaart origineel?

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar of een kaart echt uitgebracht is door The Pokémon Company is een minimale eis waaraan je kaart moet voldoen. Een kaart die je zelf gemaakt hebt kan je misschien proberen te verkopen, maar zal geen verzamelaar willen hebben.

Pokémon kaarten komen altijd uit een goed ingepakt product of uit een booster pack. Hier staat altijd copyright informatie op, dus je zult ze wel herkennen.

2. Verkeerd de kaart in goede staat?

In welke staat een kaart verkeerd is direct van invloed op de waarde van de specifieke kaart, zo kan een kaart die wat te verduren heeft gehad maar een klein percentage waarde hebben ten opzichte van een kaart die met fluwelen handschoenen is aangeraakt. Hiervoor zijn verschillende labels die je misschien wel zult herkennen, namelijk:

 1. Poor
 2. Good
 3. Very good
 4. Very good-excellent
 5. Excellent
 6. Excellent-mint
 7. Near mint
 8. Near mint-mint
 9. Mint
 10. Gem mint

Het zal je niet verbazen dat een Pokémon kaart die in de allerbeste staat (Gem mint) verkeerd, het veelvoudige waard is van een kaart die een 5 krijgt (Excellent). Je kan hier meer over lezen op de website van PSA (een van de meest bekende grading diensten).

3. Heb je de kaart laten graden?

Als de kaart ook daadwerkelijk door een van de grading diensten is gegrade, dan kan dit ervoor zorgen dat jouw kaart in waarde stijgt of zijn waarde beter behoudt, omdat er een officieel label opgeplakt is. Doorgaans is het zo dat de kaart meer waard wordt als er minimaal een label van ‘Near mint’ opgeplakt is door een grading dienst. Echter is het graden niet goedkoop, dus zal dit vrijwel alleen voor waardevolle kaarten gedaan worden.

Oké, maar hoe vind ik de waarde?

Wellicht is heb je nog een stapeltje Pokémon kaarten gevonden in een oude doos op zolder, of misschien ben je recentelijk weer begonnen met openen van pakjes. Dat kan allemaal, niet alleen oude kaarten zijn geld waard. Ook in moderne sets (zoals de sets van Sword and Shield en de aankomende sets van Scarlet and Violet) zitten hele vette designs, die ervoor zorgen dat sommige kaarten geld waard zijn.

De makkelijkste manier om erachter te komen wat jouw kaart waard is, is door deze op de kaartenmarkt te vinden en prijzen te vergelijken.

Een van de plekken waar je dit kan doen, en waar je ook kaarten kan kopen en verkopen, is de Pokémon sectie van Cardmarket.

Welke informatie heb je nodig?

Om jouw Pokémon kaart hier te vinden, heb je wat informatie nodig. Elke Pokémon kaart die ooit heeft bestaan (in alle talen) staat namelijk in de database van Cardmarket. De onderstaande informatie zal je helpen jouw kaart te vinden:

 1. Naam van de Pokémon.
 2. Setnaam of afkorting van de set.
 3. Nummer van de kaart in de set.

Bijvoorbeeld:

Dialga VStar uit de set Crown Zenith

Informatie van de kaart

Links (of hierboven op mobiel) zie je de oh-zo-mooie Pokémon kaart uit de recente set Crown Zenith. In het blauw aangegeven zie je de informatie die je nodig hebt om de kaart terug te vinden op Cardmarket. Hier zie ik dat deze kaart meerdere keren verkocht is online en op dit moment voor minimaal €55 wordt aangeboden.

Wanneer laat je een kaart graden?

Je kan overwegen om de kaart die je uit een pakketje hebt gehaald te laten graden. Dat kan voor een kaart die geld waard is, misschien wel de moeite waard zijn, maar wat is daarin de ondergrens? Je kan hier twee kanten mee op, namelijk wanneer een kaart een bepaald bedrag waard is, of wanneer een kaart in jouw ogen de moeite waard is om te laten graden. Stel je voor dat je een hele speciale band hebt met een kaart, die ook nog eens in redelijke staat verkeerd, dan is dat misschien de moeite waard!