Crown Zenith: mijn mening

Crown Zenith is de laatste set Pokémon kaarten uit het Sword en Shield tijdperk. Als je een tijdperk afsluit, dan wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk doen. Is deze set een genot voor het oog, of moet je verder kijken? Op die vraag wil ik je vandaag mijn nogal subjectieve antwoord geven! Lees je mee?

Mijn statistieken

0%
Compleetheid
0
Boosters geopend
0
Mijn score (uit 10)

Over deze recensie

Het is belangrijk dat ik zo neutraal mogelijk blijf, daarom probeer ik alles zo down-to-earth mogelijk te houden. In mijn recensie wil ik een paar vragen beantwoorden, die jij misschien hebt, namelijk:

 • Hoe leuk is het om deze set te openen?
 • Hoe goed zijn de pulls (en hoe goed is de pullrate)?
 • Is Crown Zenith het geld waard?
 • Welk product kan je beste kopen van deze set?

Deze set in vogelvlucht:

Deze uitbreiding van Sword en Shield bevat 159 kaarten in de ‘normale’ set, één secret rare en 70 kaarten uit de Galarian Gallery. De set kwam in Nederland uit op 20 januari en zal tot en met 5 mei met nieuwe collecties komen, daarna is niet alleen deze set ‘afgerond’, maar is ook het Sword en Shield ’tijdperk’ afgesloten. Daarna gaan we verder met een serie waar ik persoonlijk erg naar uitkijk: Scarlet en Violet.

Eén van de leukere sets

Ook al zijn er nog maar een paar producten uit van deze set, kan je er al leuke openingen mee hebben. Er zijn op moment van schrijven (21 februari) vier échte producten uit, en mini-tins. In Nederland dan. Crown Zenith is een set waarbij je (net als de Pokemon Go set) altijd een zwarte codecard hebt. Daarnaast is de set uitgebreid met een enorme Trainer Gallery, waardoor je vaak zelfs als je geen goede rare in het pakje hebt gekregen, toch een mooie Pokémon kaart kan vinden. Deze uitgebreide trainer gallery, ook wel de Galarian Gallery voor deze set genoemd, maakte voor mij elke 2 à 3 pakketjes haar opwachting.

Enkele van mijn persoonlijke favorieten vind je hieronder. Niet elke is even veel geld waard, maar dat doet er niet altijd toe. Het plezier van Pokémon kaarten kan hem prima zitten in het kijken naar en genieten van de mooie ontwerpen.

Ditto CRZ GG22
Ditto uit de Galarian Gallery.
Miltank CRZ GG24
Miltank uit de Galarian Galley

Ergens hebben zulke kaarten meer charme en daardoor een wat leukere uitstraling dan de dure, gouden kaarten waarmee de set zich afsluit. Persoonlijk heb ik het genot gehad dat ik al twee van die gouden kaarten heb kunnen vinden, maar ik kijk nog steeds liever naar de andere kaarten uit de Galarian Gallery, omdat ze leuke verhaaltjes vertellen.

Hoe goed zijn de pakjes?

Zoals eerder al kort benoemd, heb je dus een uitgebreide Trainer Gallery waardoor je met grotere regelmaat waardevolle pakketjes in handen hebt. Daarnaast bevat de set ook nog veel V-kaarten, namelijk:

 • Radiant Pokémon;
 • V kaarten;
 • Vmax kaarten;
 • Vstar kaarten.

De helft van de set is als holografisch (holo) of hoger te noemen. Vanuit mijn eigen ervaring en wat ik heb bijgehouden, heb ik om het pakketje wel een kaart die hoger is dan holografisch, en om het pakketje een kaart uit de Galarian Gallery. Zo gaat het toch hard!

Charizard V CRZ 018
Charizard V
Radiant Charizard CRZ 020
Radiant Charizard

Een goede investering?

Het is eigenlijk nog te vroeg in het ‘leven’ van deze set om te zien of de kaarten hun waarde vasthouden. Tot nu toe, en dit is op 21 februari geschreven, lijken vooral de gouden Galarian Gallery kaarten hun waarde te behouden, daarnaast heb je nog wat uitschieters die een lange houdbaarheid zullen hebben. De kaarten waarvan ik verwacht dat ze nog wel even stabiel blijven, zijn:

 • De gouden kaarten: Giratina, Arceus, Palkia en Dialga;
 • De Mewtwo Vstar uit de Galarian Gallery (GG44);
 • En de Pikachu ‘secret rare’ (CRZ 160).
Mewtwo CRZ GG44
Mewtwo uit de Galarian Gallery.
Pikachu enige Secret Rare van Crown Zenith
Pikachu, als Secret Rare.

Deze producten zijn een must

Tot nu toe zijn er dus nog maar een paar producten uit de Crown Zenith-line uitgekomen, maar hier zitten al wel redelijke verschillen in qua wat je kan verwachten. Mijn persoonlijke voorkeur gaat vrijwel altijd uit naar producten met ‘genoeg’ aanbod aan pakjes kaarten. Aangezien Crown Zenith geen reguliere set is, heeft het geen Booster Boxes, dus moet je het elders zoeken.

Dat is niet het einde van de wereld, want er zijn twee producten waar je toch redelijk je handen vol aan hebt, namelijk:

In deze twee items heb je respectievelijk 10 en 5 booster packs zitten. Genoeg om je drang even te kunnen bedwingen. Mijn voorkeur, omdat ik zo ver mogelijk wil komen in de set en deze compleet wil krijgen, gaat uit naar de Elite Trainer Box. 10 pakketjes voor een totaalprijs van ca. €60 (sommige plekken iets minder of meer) is een goede deal.

Aan de spaar?

Ik hoop dat ik je wat eerlijke inzichten heb kunnen geven in deze set. Persoonlijk vind ik het een van de leukere sets waar ik aan ben begonnen, dus dat zegt wat. Van de 10 geef ik het een 9. Een zeer verdiend cijfer voor een set die mij echt enthousiast heeft gemaakt. Hopelijk kan ik deze set afmaken voordat ik volledig wordt onder gedompeld in Scarlet en Violet.